Annorlunda och varierad äppelkaka med juliga smaker och härligt crunchigt täcke. Söt och mjuk med salta inslag och visst tuggmotstånd ger en bra balans i en klassisk kaka.
Ingredienser
Äppelkaka
2.5 dl rapsolja
2 dl strösocker
2 ägg
2 st äpplen
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
0.5 tsk salt
Smör och ströbröd till formen
Kola och nöttäcke
1.5 dl ljus sirap
1.5 dl grädde
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl saltade cashewnötter
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och riv äpplena.
Vispa ihop socker och matolja. Tillsätt sedan äggen och blanda. Rör i de rivna äpplena och häll sedan i de torra ingredienserna. Smöra och bröa en rektangulär ugnsform och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills kakan är genomgräddad.
Hacka nötterna.
Häll i alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull och koka upp. Koka i 6-7 minuter och drag sedan från plattan.
Bland i nötterna i kolasåsen och häll sedan över äppelkakan.
Låt svalna något och servera till vispad grädde eller vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar