söndag 13 december 2015

Äppelkaka med kolasås och cashewnötter




Annorlunda och varierad äppelkaka med juliga smaker och härligt crunchigt täcke. Söt och mjuk med salta inslag och visst tuggmotstånd ger en bra balans i en klassisk kaka.


Ingredienser

Äppelkaka

2.5 dl rapsolja

2 dl strösocker

2 ägg

2 st äpplen

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk kanel

0.5 tsk salt

Smör och ströbröd till formen

Kola och nöttäcke

1.5 dl ljus sirap

1.5 dl grädde

1.5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 dl saltade cashewnötter


Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och riv äpplena.
Vispa ihop socker och matolja. Tillsätt sedan äggen och blanda. Rör i de rivna äpplena och häll sedan i de torra ingredienserna. Smöra och bröa en rektangulär ugnsform och häll i smeten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter tills kakan är genomgräddad.

Hacka nötterna.
Häll i alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull och koka upp. Koka i 6-7 minuter och drag sedan från plattan.
Bland i nötterna i kolasåsen och häll sedan över äppelkakan.
Låt svalna något och servera till vispad grädde eller vaniljsås.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar