tisdag 17 november 2015

Äppelscones med päronmos och grönmögelost



Äppelscones


Busenkla scones med en liten twist. Smak av äpple, kanel och ingefära, passar perfekt till hemmagjord päronsylt/mos och en riktigt god grönmögelost. Servera som efterrätt, fika eller lyxfrukost och prova gärna även andra, kanske mer klassiska pålägg.


Ingredienser

Äppelscones

50 g smör

0.5 -1 dl mjölk

2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

2 äpplen

1-2 tsk kanel

0.5 tsk malen ingefära

2 msk honung

Salt


Päronmos

1 päron

3 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

2 krm malen ingefära

0.5-1 tsk kardemumma

0.5 dl vatten




Börja med päronmoset.

Skala och skär päronet i små fyrkanter. Lägg i en liten kastrull tillsammans med resterande ingredienser, Låt puttra på svag värme tills päronet mjuknat, mixa ihop till ett mos med en stavmixer (alternativt mosa sönder för att få små bitar i sylten/moset). Häll upp i en skål eller burk och ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna till sconesen i en bunke. Skala och riv äpplena. Fördela ner smöret i mjälblandningen och nyp ihop det. Tillsätt mjölk, rivet äpple och honung och blanda. Börja med 0.5 dl mjölk och tillsätt sedan mer om det behövs. 
Klicka ut 6 bullar på en plåt med bakplåtspapper och ställ sedan in i ugnen i ca 10 minuter.
Servera sconesen varma med päronmoset och grönmögelost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar