söndag 22 november 2015

Blåbärs-trifle



Blåbärs-trifle


Mycket god och smakrik blåbärsdessert, inspirerad av klassisk smulpaj med blåbär. Passar utmärkt till middagsbjudningar året om.
Servera gärna efter en lättare huvudrätt, till exempel fisk eller vegetarisk, då denna utsökta dessert är mycket mättande.
Går att förbereda några timmar innan servering.



Ingredienser 4-6 portioner


Blåbärssylt

3 dl blåbär, svenska eller amerikanska

3 msk strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk vatten

Smul

75 gram kallt smör

1.5 dl vetemjöl

0.5 dl havregryn

3 msk strösocker

Vaniljfluff

250 gram vaniljkvarg

2 dl vispgrädde

1 msk vaniljsocker


Sätt ugnen på 200 grader.

Häll ingredienserna till blåbärssylten i en kastrull och koka upp. Låt småputtra i några minuter tills sockret löst upp sig och det börjar likna en inte allt för rinnig sylt. Ställ kastrullen åt sidan.


Blanda och nyp ihop ingredienserna till smuldegen i en bunke. Lägg bakplåtspapper på en plåt och smula över degen. Ställ in i ugnen i ca 5 minuter eller tills smulorna blivit lätt gyllenbruna på ovansidan.

Häll grädden i en bunke och blanda i vaniljsockret. Vispa grädden hårt. Vänd sedan ner vaniljkvargen i grädden och blanda försiktigt.

Plocka fram 4-6 glas. Varva smul, gräddblandning och sylt i glasen som på bilden, sedan är det färdigt att servera!


1 kommentar: