söndag 29 november 2015

Prosciuttolindad torskrygg med potatispuré och soltorkad tomatdressing


Prosciuttolindad torskrygg

Festlig och smakrik fiskrätt som går snabbt för kocken att slänga ihop! Sältan in prosciutton passar utmärkt tillsammans med torsken och ger ett lite festligare intryck än bacon. Perfekt och lagom tung mat för en middagsbjudning såhär års!



Ingredienser 2 portioner

Dressing

1 liten burk soltorkade tomater

2 msk provencalska örter

1 stor vitlöksklyfta

3 msk olivolja

Prosciuttolindad torskrygg

2 st filéer torskrygg

4 remsor prosciutto

1 tsk sambal oelek

2 st vitlöksklyftor

25 gram smör

Svartpeppar

Salt

Potatis och parmesan puré

5 st medelstora potatisar

3 msk smör

1-1.5 dl grädde

1-1-5 dl mjölk

1 dl riven parmesan

Salt



Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg soltorkade tomater samt olja, vitlök, olivolja och örter i en mixer. Mixa ca 1 minut, häll i mer olivolja om så önskas. Lägg över i en skål eller dressingbehållare.

Lägg 25 gram smör i en stekpanna smält på medelhög värme, riv ner 2 vitlöksklyftor och samal oelek. Drag stekpannan från plattan.
Salta torkryggen lätt och linda in i prosciutto. Lämna gärna lite öppningar så att torken kan få smak av smöretblandningen.
Lägg ner torskryggarna i en liten ugnsfast form och häll över smörblandningen. Salta och peppra lätt. Ställ in i ugnen i 10-15 minuter. Tag upp fisken efter halva tiden och ös med smöret.

Skala paotatisen och skär i mindre bitar. Lägg i kastrull och häll på rikligt med vatten. Koka i ca 10 min tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet och ställ kastrullen på plattan igen. Lägg i smöret och börja mosa potatisen. Häll sedan i mjölk och grädde. Mixa till en slät puré med stavmixer.
Ställ tillbaka på plattan och häll i parmesan och smaka av med salt. Tillsätt eventuellt mer grädde och mjölk.

Servera allt tillsammans med en riktigt god sallad.

2 kommentarer: